Evde Yeni Bir Dünya: Tuzlu Su Akvaryum Kurulumu

26-07-2018 23:57
Evde Yeni Bir Dünya: Tuzlu Su Akvaryum Kurulumu
Balıklara olan sevginiz artık bir tutkuya dönüştü ve tuzlu su akvaryumu kurmak istiyorsunuz. Deniz akvaryumu her zaman balık ve akvaryum severlere çok çekici gelir. Birbirinden çeşitli balıklar, mercanlar, deniz bitkileriyle rengarenk bir dünya yaratabileceğiniz tuzlu su akvaryumlarını izlemek çok keyifli ama hazırlamak ve bakımını sürdürmek bir o kadar da dikkat isteyen bir konu.

Genel olarak dikkat isteyen bir süreç olan tuzlu su akvaryum kurulumu, gerçekten içinde birçok dinamik barındırır. Suyun mineral dengesi, içeriğindeki metaller, kum seviyesi, seçilen malzemelerin türü, ekipmanların seçimi ve yerleştirilmesi… Tüm bunlarda yapacağınız çok basit bir hata, akvaryumu işleyen bir düzen haline getirdikten sonra zamanla birçok sorun olarak ortaya çıkar ve dolu bir akvaryumda bu tip sorunlarla uğraşmak gerçekten zordur. Bu yüzden deniz akvaryumu kurulumunda profesyonel destek alınmasında fayda vardır.

Tuzlu su akvaryumu kurarken ilk önce evinizde bu akvaryumu kuracağınız yeri belirlemelisiniz. Belirlediğiniz yerin ölçüsüne göre alacağınız akvaryum iyi yapıştırılan ve silikonunda kesinlikle balıklarınız ve diğer canlılara zarar verecek zehirli maddeler içermeyen bir akvaryum olmalıdır.

Akvaryumunuzun zeminine kum veya aragonit kum kullanabilirsiniz. Kum seviyesinin fazla yüksek tutulmamasına dikkat etmelisiniz. Kum seviyesi ortalama 6-7 santimetreden yüksek olmamalıdır.

Akvaryumunuza çakıl, yapay bitki vb. materyaller yerleştirecekseniz, iyice temizlendiğinden ve bakterilerden arındığından emin olmanız gerekir. Tabi bu sırada, akvaryumunuza bu malzemeleri yerleştirmeden önce akvaryumunuzu da iyice temizlemelisiniz. İçeride kalan bakteriler, zamanla balıklarınızı ve canlı bitkilerinizi öldürebilir.

Su seçimi, elbette temel olarak en çok dikkat edilmesi gereken konudur. Aslında en sağlıklısı damacana suyu kullanmanızdır ancak şebeke suyu kullanmayı tercih ederseniz, suyun içerisindeki mineralleri dengeleyen su solüsyonlarından edinmeniz gerekir. Suyun içinde ağır metallerin bulunması tüm ekosistemi çökertebilir. Akvaryum suyunuzun deniz suyuna benzer olabilmesi için, deniz tuzu karışımlarndan edinerek üzerindeki tarife göre litre/doz hesaplaması yaparak suyunuza karıştırmalısınız.

Tuzlu su akvaryumunuz için genel olarak güçlü bir iç akıntı filtresi (suyun hareketli olması şarttır), termometre ve ısıtıcı (su seviyesini her zaman dengede tutmalısınız), uv filtre (ekosisteminizin güneş ışınları gibi doğayı taklit etmesi gerekir), protein skimmer (zararlı olan nitrat seviyesine ulaşılmasını engeller), mekanik filtre kulesi (suyu ayrıştırıp oksijen seviyesini artırır), aydınlatma ekipmanına sahip olmalısınız. Aydınlatma ekipmanının, canlıların ihtiyacı olacak kelvin değerine ulaşması gerekir ki bu da ortalama 8000 ile 12.000 arasındadır.

Akvaryum malzemelerini satın aldıktan ve kurduktan sonra, mutlaka içinde canlı olmaksızın birkaç gün çalıştırarak ekipmanların dengeyi koruyup korumadığından emin olmanız gerekir. Suyun içerisindeki mineralleri dengeleyen solüsyonları kullandıktan sonra, sudaki yapıyı analiz etmenizi sağlayan testlerden faydalanabilirsiniz. Sonrasında akvaryumunuzun yeni sakinleri olan balık, mercan ve diğer canlı bitkilerinizi alarak bu değerli ve emek isteyen uğraşın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Tuzlu su akvaryum kurulumu ile ilgili her şeyi, Evcilal’ın profesyonel ekibine danışarak öğrenebilir, balıklarınızla uzun süre bir arada olmanızı sağlayacak sağlıklı bir dünya yaratabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.