Kedilerde Tuvalet Eğitimi

28-07-2018 00:00
Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Öncelikle bir tuvalet kabı edinmelisiniz, onu sessiz bir alana koymanız ise faydalı olacaktır. Zira kediler mahremiyetten ve sakinlikten hoşlanan canlılardır. Yaşam alanlarınızda trafiğin yoğun olduğu köşelere tuvalet kabını koymak faydadan çok zarar getirir. Aynı şekilde tuvalet kabını mama ve su kabından uzak tutmak da, kedinizin sağlığı ve hijyeni için önemli bir detaydır. Evinizdeki her kedi için bir ya da iki adet tuvalet kabı bulundurmanız gerekir. Çok katlı evlerde yaşayanlar her katta en az birer tane bulundurmalıdır.

- Kediniz mamasını yedikten ya da uykudan uyandıktan kısa bir süre sonra onu nazikçe alın ve kumunun üzerine bırakın. Kediler içgüdüleri gereği dışkılarının üzerini örtme eğilimi gösteren canlılardır. Siz kedinizi kuma bıraktığınızda onun içgüdüleri devreye girecek ve tuvaletini kumla örtmek isteyecektir. Ona etrafı koklaması ve alışması için biraz zaman tanımalısınız. Şayet kumu eşelemiyorsa patisini nazikçe tutup kumu kazmaya başlayabilirsiniz. Bu sayede kediniz ne yapması gerektiğini anlayacaktır. Kullanmamakta çok fazla diretirse ona bağırmamalısınız. Bu durum onu eğitmekten çok strese sokacaktır.

- Evcil hayvan bakımında sabır en temel ihtiyaçtır. Eğer kediniz yavru ise risklere de açık olmanız gerekecektir. Bu sebeple onu gözlemeniz faydalı olabilir. Kediniz tuvaletini yapacağını belirten sinyaller verdiğinde onu ürkütmeden kaldırarak tuvalet kutusuna bırakın. Kediniz kutuyu bir kez kullandıktan sonra kutudaki idrarın kokusu onda aşinalık yaratır. Bu sayede içgüdüsel olarak aynı yere gelmesi gerektiğini anlayacaktır.

- Kedinizin tuvalet kutusunun temizliği onun sağlığı açısından büyük önem taşır. Aynı zamanda kediler çok kirli kutular kullanmaktan da pek hoşlanmazlar. Şayet kutuda katılaşan dışkı varsa o kısımları düzenli olarak alın ve kumunu sık sık değiştirin. Kutuyu haftada bir yıkamak ise kedinizin kendini ferah hissetmesi adına olumlu etki yaratacaktır.

- Kediler her zaman titiz davranan hayvanlardır. Eğer bu durumun aksine bir sıkıntı yaşanıyorsa onları ürkütmemeye özen göstermelisiniz. Kediniz tuvaletini evin köşelerine yapıyorsa bunun pek çok sebebi olabilir. Kum kabının kirli olması, kedinizin kızgınlık döneminde olması, sistit gibi bir rahatsızlık yaşaması gibi ihtimaller bu sıkıntıya açıklık getiren en belirgin durumlardır. Kedinizin en yakın dostunuz olduğunu unutmayarak ona sevgiyle ve sabırla yaklaşmaya gayret etmelisiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.