Tatlı Su Akvaryum Balıklarında Beyaz Benek Hastalığı

27-07-2018 22:51
Tatlı Su Akvaryum Balıklarında Beyaz Benek Hastalığı

 
Tüm ekipmanları ve canlılarını sevgiyle seçerek özenle oluşturduğunuz akvaryum balıklarınızda bir terslik olduğunu fark ediyorsanız, erken teşhis sağlayarak onların sağlıkları için müdahalede bulunabilirsiniz. Tatlı su balıklarında beyaz benek hastalığı, dikkat edilmesi ve fark edildiğinde hemen müdahale edilmesi gereken yaygın bir hastalıktır.

Tatlı su balıklarında beyaz benek hastalığı nedir?

Ciliaten parazit ailesinin dahil olduğu parazitlerin sebep olduğu beyaz benek hastalığı, tatlı su balıklarında sık görülen hastalıklardan biridir. Hastalığın Latince adı, ichthyophthirius multifiliis olarak anılır. Bu parazit, akvaryumlarda veya havuzlarda oluşan ve hızlı bir yayılım gösteren bir türdür. Bu parazitin suda yaygınlaşması için çok özel şartlar gerekmez; çünkü ciliaten parazitleri 3-30 derece arasındaki su sıcaklığında rahatça yaşayıp, üreyerek çoğalabilir.

Beyaz benek hastalığı neden oluşur?

Beyaz benek hastalığını oluşturan parazitler genellikle yeteri kadar temizlenmeyen akvaryumlardan kaynaklanır. Akvaryumun yeteri kadar temizlenmemesi, hastalığın akvaryumdaki balıklar arasında yayılmasını tetikler. Erişkin hale gelince balığın vücudundan ayrılarak başka balıklar bulmak için suda yüzmeye başlayan bu parazitler, üzerine konumlanabileceği başka bir balık bulamazsa iki gün içinde ölür.

Ciliaten parazitine maruz kalarak beyaz benek hastalığına yakalanan balıklar, akvaryumdaki kayalara ve bitkilere sürtünerek yüzme eğilimi gösterir; çünkü kaşıntı sorunundan muzdariplerdir. Bu balıklar, zemine çok yakın yüzme davranışı da sergilerler. Balıklarınızın pullarında beyaz benekler gözlemlendiği için bu hastalığın teşhisi çok da zor değildir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında solungaç hareketlerinde sıklık artabilir.

Beyaz benek hastalığının tedavisi nasıldır?

Hastalığın etkinliğini yok etmek için, parazitlerin yaşamasına uygun alanın ortadan kaldırılması gerekmektedir. Öncelikli olarak, akvaryum suyunun ısısı kademeli şekilde 3-4 derece artırılır. Artan akvaryum ısısı oksijen miktarını düşüreceğinden, akvaryumunuzun havalandırılmasına her zamankinden daha fazla dikkat etmeli ve gerekirse havalandırma için ekstra ekipmanlar kullanmalısınız.

Bu süreçte akvaryumun aydınlatmalarını kapatmanız gerekir. Eğer beslediğiniz balıkların türü uygunsa, akvaryuma bir miktar kaya tuzu katabilirsiniz; ancak balığınızın tolore edeceği dozu ayarlamak ve balık türünüzün kaya tuzuna uygun olup olmayacağını belirlemek için bir profesyonele danışmanızı öneririz. Bu süreçte, akvaryumunuzun suyunu her gün dipten su çekimi yöntemi ile değiştrerek takviye etmelisiniz. Beyaz benek hastalığı için mevcut ilaçlar da bulunuyor ancak balıkların çoğu özellikle erken teşhiste genellikle bu tedavi yöntemine yanıt verirler. Dİlerseniz hastalığın şiddeti ve balığınızın türüne göre bir uzmandan görüş alabilirsiniz.

Balıklarınızı iyi gözlemleyerek ve akvaryumunuzu her daim temiz tutarak birçok hastalığa karşı erken teşhis ile müdahalede bulunabileceğinizi unutmamalı, sıklıkla akvaryumunuzu gözlemlemelisiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.