Hangi Mercan Türleri Akvaryumda Beslenebilir?

27-07-2018 22:54
Hangi Mercan Türleri Akvaryumda Beslenebilir?
Akvaryum sahibi olmak ciddi anlamda bilgi ve tutku gerektiren bir süreç. Bin bir renkte çiçeğe ev sahipliği yapan bahçeler gibi okyanus ve denizlere eşsiz güzellik bahşeden mercanları akvaryuma taşımaksa daha fazlasını gerektiriyor. Öncelikle hangi mercan türünün akvaryuma uygun olduğunu bilmeniz gerekiyor. İşte akvaryum yaşamına uygun mercan türleri…>
Akvaryuma renk ve kişilik kazandıran mercanlar, doğaları gereği tuzlu su akvaryumlarında beslenebiliyor. Ancak mercanların türlerine göre değişen ihtiyaçları, tuzlu su akvaryumlarının hacmi ve mevcut su değerlerinde düzenlemeyi zorunlu kılıyor. Bu nedenle mercan beslemeye karar verdiyseniz, önce bir uzmana danışmalı, bilgi birikiminizin ve şartlarınızın mercan beslemeye uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Zira mercanınızın uzun süre size eşlik etmesi için ona gerekli koşulları sağlamak bu işin kilit noktasını oluşturuyor.

Mercanlar türlerine göre ikiye ayrılıyor. Bunlardan ilki, sert iskelet yapısına sahip olmadığı için ‘soft’ adıyla anılan yumuşak mercanlar. Yumuşak mercanların doğal yaşam bölgesi yüzeye yakın, sığ alanlar olduğu için akvaryuma en uygun mercan türleri olarak biliniyorlar. Fazla derinlik istemeyen yumuşak mercanlar, gerekli birkaç yaşam koşulu sağlandığında, tuzlu su akvaryumlarında uzun süre beslenebiliyorlar. Tabi ki her yumuşak mercan türünü akvaryuma taşımak doğru değil. Özellikle yeni başlayanlar için de akvaryumda beslenmesi en kolay yumuşak mercan türleri şöyle:

Deri Mercanları:

Sinularia, Lobophytum ve Sarcophyton isimlerine sahip deri mercanları, deniz akvaryumu için ideal tercihlerden biri. Enerjisini ışıktan sağlayan bu foto sentetik canlılar, yaşamak için zahmetli koşullara ihtiyaç duymazlar. Ancak sert mercanlar için zararlı olduklarından akvaryumda yan yana yerleştirilmemesi uygun olur. Deri mercanları için orta-güçlü su hareketi ve orta-yüksek aydınlatma yeterlidir. Fotosentez ile besin ihtiyacını karşılayan bu tür için gerekirse ek gıdaya başvurulabilir. Deri mercanlarının yaşaması için gerekli su değerini sağlamak için suya eklenecek iz elementlerin sayısı da oldukça azdır.

Xenialar:

Sahip olduğu renk ve dedenler sebebiyle en popüler yumuşak mercan türlerinden Xenialar’ın bazı türleri gelişimlerini yayılarak bazılarıysa uzayarak tamamlar. Bu nedenle aldığınız türe uygun akvaryum düzenlemesinde yarar var. Xenilar’ın sağlıklı büyümesi ve uzun süre yaşaması için akvaryumda mutlaka iyi bir protein ayrıştırıcısı bulundurmanız gerekiyor. Suyun Ph seviyesi de Xenialar için çok önemlidir. Eğer dikkat edilmezse kısa bir süre içerisinde çürüyeceklerdir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için akvaryumunuzda aktif karbon ile filtrasyonu önemsemeli, düzenli su değişimiyle beraber ihtiyacı olan iz element takviyesini ihmal etmemelisiniz.

Mushroom Coral:

Hem güzel renkleri hem de taleplerinin az olması sebebiyle yumuşak mercan grubunun en çok tercih edilen üyelerinden Mushroom Coral, özellikle akvaryuma yeni başlayanlar için ideal. Her türlü yüzeyde yaşayan Mushroom Coral’lar için suyun Ph değeri ve tuz yoğunluğu büyük önem taşıyor. Bu nedenle her gün mutlaka akvaryuma iyot takviyesi yapılması tavsiye ediliyor. Mushroom Coral uyumlu bir mercan türü olmasına karşın, diğer canlılara teması zaman zaman sorunlara neden olabiliyor. Orta-güçlü su hareketi ve orta-yüksek aydınlatma, bu canlının yaşaması için yeterlidir. Özel bir beslenme ihtiyacı bulunmadığından, diğer mercanlarınız için gerekli yemleri, Mushroom Coral beslenmesinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Mercanların iki grupta incelendiğini söylemiştik. İkinci grupta, yumuşak mercanlara göre daha dekoratif olmalarına rağmen bakımları zor sert mercanlar yer alıyor. Sert mercanlar, kendi içinde büyük polipli sert (LPS) mercanlar ve küçük polipli sert (SPS) mercanlar olarak da ayrışıyor. Büyük polipli sert mercanların bakımı küçük polipli olanlara göre daha kolay olduğundan akvaryum için daha çok tercih edilir. Özellikle yeni başlayanlar için de akvaryumda beslenmesi en kolay sert mercan türleri şöyle:

Bubble Coral:

Deniz akvaryumuna en uygun canlılardan biri olan ve çoğu akvarist tarafından beslenen Bubble Coral, pembe, yeşil, gri, beyaz ve kahverengi gibi pek çok renkli türe sahiptir. İskelet sistemi nedeniyle talepleri az ve bakımı kolay olan bu mercan türü için orta derecede aydınlatma yeterlidir. Eğer yüksek ışıklı bir deniz akvaryumuma sahipseniz, Bubble Coral’ı akvaryumun nispeten daha gölge ve karanlık bir alanına yerleştirmelisiniz. Fotosentez yaparak beslenen bu canlılar, aşırı rahatsız edildiklerinde suya toksik madde bıraktıkları için akvaristlerin düzenli olarak su değerlerini kontrol etmeleri, gerekirse kalsiyum, stronyum ve iyodin takviyesi yapmaları büyük önem taşıyor.

Octopus Coral:

Euphyllia ailesine bağlı sert mercan türleri arasında güzelliğiyle dikkat çeken diğer bir tür de Octopus Coral… LPS mercan ailesine bağlı olan Octopus Coral, ışığı fazla sevmediği için fazla aydınlatmaya ihtiyaç duymaz. Akvaryumun gölge alanlarında sağlıklı gelişen bu mercan türü, aşırı akıntıya da tepki gösterdiğinden akıntı motoruna yakın konumlandırılmamalıdır. Octopus Coral’ın gelişiminde en önemli iz element kalsiyumdur. Beslenme konusunda da fazla ihtiyacı olmayan mercan küçük karides veya balık parçaları gibi ek gıdalarla desteklenebilir.

Star Polip:

Hemen hemen her akvaryumda çim görüntüsü vermek amacıyla kullanılan ve dekoratif açıdan akvaryumu besleyen Star Polip, bakımı en kolay sert mercan türlerinden biri. Diğer mercanlar ve akvaryum canlıları ile yaşaması kolay olduğundan özellikle yeni başlayan akvaristler tarafından sıklıkla tercih edilen bu tür, ışıktan hoşlanmadığı için orta seviyede bir aydınlatma yeterli olur. Star Polip’in sağlıklı gelişimi için suyun değeri büyük önem taşır. Fazla yüksek kH değeri, aşırı nitrat ve nitrit, ph değerinin eksikliği ya da alkalinite bozukluğu bu canlının zarar görmesinde başlıca etkenlerdir. Star Polip, akıntıdan rahatsız olduğu için tıpkı Octopus Coral gibi akıntı motoruna yakın konumlandırılmamalıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.