Köpeklerde Parazit ve Tedavi Süreci

26-12-2018 01:49
Köpeklerde Parazit ve Tedavi Süreci

Köpeklerde paraziter tedavi ve koruma hem evcil dostlarımız hemde bizlerin sağlığı için son derece önemlidir. Paraziter tedavi ve koruma genel olarak ektoparazitler (dış parazitler) ve endoparazitler (iç parazitler) olarak 2 katagoride sınıflandırılabilir. Rutinde yapılan tedavi ve koruma aşıları da iç parazit aşısı ve dış parazit aşısı olarak kategorize edilebilir. Köpeklerde genelde paraziter mücadele ortalama 45 günlükken başlanır.

KÖPEKLERİN DIŞ PARAZİTLERİ (İnsektisit - Akarisit)

Rutinde uygulanan dış parazit aşıları ense damlası olarak kullanılır. Bu ense damlaları köpekleri pire (Ctenocephalides sp.) ve kene (Rhipicephalus sp., Dermacentor sp. ve Ixoides sp.) gibi dış parazitlere karşı kalkan görevi görür. Aynı zamanda köpeklerde cilt problemlerine de neden olan pireler veya ısırıcı bitlerin yarattığı enfestasyonların kontrolünde kullanılır. Köpekleri bu etkenlere karşı ortalama 2 ay süreyle koruma sağlar. Yaz aylarında ve enfestasyon yoğunluğuna bağlı olarak 1 ay süre ile etkilidir. 2 ayda bir , yaz aylarında ayda bir tekrarlanmalıdır.

KÖPEKLERİN İÇ PARAZİTLERİ 

Rutinde uygulanan iç parazit aşıları tablet veya enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. İnsanlardaki Ekinokokkozis, kist diye bilinen kist hidatik’e karşı da koruma sağlayan aşıdır. İç parazit aşıları köpekleri nematod ve sestodların yol açtığı karışık enfeksiyonların tedavisinde ve korumasında etkilidir. Ascaritlere (Toxocara canis, Toxascaris leonina (yetişkin ve geç immature formlar). kancalı kurtlara (Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum) kamçı kurduna (Trichuris vulpis) sestodlara (E. granulosus, E.multilocularis, T. hydatigena, T. pisiformis, T. taeniformis) karşı ortalama 3 ay süre ile koruma sağlar. 3 ayda bir tekrar edilmelidir.

 

  • Dış parazit çeşitlerinden mide, bağırsak parazitleri baba olacak ya da gebe kalacak köpekte de çok önemlidir.
  • Yavru Köpeklerde 6 haftalık olduklarında iç parazit tedavilerine başlamak ve oto enfeksiyonu engellemek için 2 - 3 hafta aralıklarla 4 kez tekrarlanmalıdır. Koruma amaçlı olarak ömrü boyunca 2 ayda 1 parazit kürü tekrarlanması tavsiyedir.       
  • Dış parazitlerle etkin mücadelenin en önemli noktası, pire kene tasması değil, bununla kombine olarak pire kene damlası, solüsyonu veya iğnesi de ayda 1 uygulanmasıdır. 

Köpeklerde iç ve dış parazit mücadelesinde ne yapılmalıdır ?

Eğer hijyen ortamı yeteri kadar sağlanamazsa, bizler de sorunlar yaşayabiliriz.  Köpeklerimizin sağlığını tehdit eden pire, kene gibi dış parazitler ile tenya, kurt vb. iç parazitler de insanlara da geçebilmektedir.
Kedi, köpek gibi evcil canlıların bağırsaklarındaki parazitler, yumurtalarını bu canlılarımızın dışkısına bırakırlar. Dışkı ile dışarı atılmış olan yumurta, etrafa yayılır ve kendi hijyenini kendini yalayarak yapan bu dostlarımızın tüyleri arasına da girer.  Bu şekilde evcil canlı ile temasta bulunun insanlara da çeşitli yollardan bulaşabilecek enfeksiyonlara sebep olabilir.
En çok dikkat edilmesi gereken husus, beraber yaşadığımız bu evcil canlıların sağlığı konusunda gereken tedbirleri almak gereklidir. 
Parazit taşıma ihtimali olan evcil canlılar, mutlaka ilaçlanmalı, temizliklerine dikkat edilmeli ve zamanında iç / dış parazit uygulamaları, aşı uygulamaları yaptırılmalıdır.  Gerekli görüldüğü taktirde evlerin dış ortamları ve içinin de ilaçlanması gerekebilir.
 
Hayvan dışkıları ile kontamine olmuş alanlara gelecek, kara sinek, sivri sinek ve hamam böceği gibi taşıyıcı olabilecek canlılarla da mücadele önemlidir.
 
Ev hayvanları dış mekanda sahipleri tarafından dolaştırılırken, hem çevre bilinci hem de genel hijyen açısında dışkılama olduğu durumda dışkı torbası yada eldiven kullanarak toplamak da çok önemli bir davranıştır.
 
Herkese sağlıklı günler dilerim...
 
Yazar : Vet. Hekim Ömer Küçükakçalı
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.