O Artık Yetişkin! Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi

26-07-2018 23:47
O Artık Yetişkin! Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
 Evde tüm enerjisiyle neşe saçan bebek kediniz artık yetişkin olma yolundaysa, vücudunda üreme dürtüsü doğrultusunda gelişmeler de yaklaşıyor demektir. Üreme olgunluğuna erişmeye başlayan ve 1 yaşına yaklaşan kediniz için, dişi-erkek ayırt etmeksizin kısırlaştırmayı düşünmelisiniz.
 
Kimi kedi sahipleri, kedisinin bir kez anne/baba olmadan kısırlaştırılmasını istemezler. Ancak unutmayın ki, kedilerde aile kavramı yoktur. Bir kedi, yavrusu sütten kesildikten sonra onunla ilgilenmez ve annelik/babalık dürtüleri ile de hareket etmez. Hatta bir kedi yavrusuyla çiftleşebilir. Eğer sizin yeni doğacak ortalama dört yavru kediye bakma niyetiniz yok ise kedinizin kısırlaştırılması en doğru çözüm olacaktır.
 
Kedinizin kısırlaştırılması için doğru veteriner bulmanız ve doğru zamanı belirlemeniz gerekir. Bunun için, ameliyathane koşulları uygun bir veteriner kliniği ve güvendiğiniz bir veterinere danışmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizi kontrol ederek uygun bir gün belirleyecek ve kedinizi hijyenik koşullar altında ameliyat edecektir.
 
Dişi kedilerin ve erkek kedilerin kısırlaştırma işlemi birbirinden farklı gerçekleşir. Erkek kediler, dişilere göre daha zahmetsiz bir ameliyat ve nekahat dönemi geçirir. Kedilerde kısırlaştırma işlemi, birçok hastalıktan da koruma sağlar. Erkek kedilerde testis tümörü; dişi kedilerde rahim iltihabı, meme tümörü gibi hastalıkların kısırlaştırma ile önüne geçilmiş olur.
 
Hastalıkların yanı sıra, kedinizin davranışlarında görülen birtakım değişimler de kısırlaştırma ile birlikte ortadan kalkar. Kedinizin evin en olmadık yerlerine idrar bırakması ve günler süren kesintisiz miyavlamaları, kısırlaştırma işleminden sonra sona erecektir. Ayrıca çiftleşme dönemlerinde sürekli evden kaçmaya çalışan yaramazınız, kısırlaştırma işleminden sonra bu eğiliminden de vazgeçecektir.
 
Erkek Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
 
Büyük bir çoğunluk, erkek kediler için "Kısırlaştırılmasa da olur” diye düşünse de, aslında dişi kediler kadar erkek kedilerin kısırlaştırılması da çok önemlidir. Cinsel olgunluğa erişen ancak üremesine izin verilmeyen kediler kısırlaştırılmazsa bu durum onun için büyük rahatsızlık yaratır ve gerek miyavlamaları gerek eve idrar salgılamaları ile sahiplerini de endişelendirir.
Çocukluk döneminden çıkan erkek kediniz, 6 ve 8. aylar arasında kokulu idrar salgılamaya ve evin çeşitli yerlerine idrar bırakmaya başlar. Cinsel gelişim bu aylarda başlasa da, kedinizin cinsel olgunluğa tamamen erişmesi için veterinerler 1 yaşını doldurmasını öneriyor.
 
Erkek kediler, kısırlaştırma işleminde dişilerden daha şanslıdır; çünkü nispeten daha zahmetsiz bir ameliyat ile kısırlaştırılabilirler. Erkek kedilerde ameliyat ortalama 1 saat sürer. Açık bir ameliyata alınmayan erkek kedilerin testisleri dışarıdan alınır ve küçük bir dikiş atılır. 1-2 gün içerisinde kendine gelen kedinizin yalayarak yarasına zarar vermemesi için boynuna Elizabeth yakalığı adı verilen plastik yakalık takılmalıdır.
 
Operasyondan sonra kedinize yaş mama ve su vererek kaybettiği sıvıyı geri kazanmasını sağlamalısınız.
 
Kısırlaştırılan erkek kediler, alt idrar yollarında tıkanıklık gibi sorunlarla karşı karşıya gelebilir. Bunu önlemek için, kedinizin beslenme alışkanlığını düzenleyebilirsiniz. Kedinizi, kısırlaştırılan kedilere özel protein oranı yüksek; kalsiyum, magnezyum ve yağ oranı düşürülmüş mamalar ile beslemeyi tercih etmelisiniz.
 
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
 
Güzel kızınız çocukluk dönemini atlatıp 6. ayını geçmeye başladığı zaman, kızgınlık dönemi belirtileri de başlar. Kedilerin kızgınlık döneminde çok fazla miyavlaması, evden kaçma girişimleri ve sinirli davranışları oldukça sık görülen bir durumdur. Kimi kedi sahipleri bu belirtilerin hafif atlatılması için progesteron ilaçları kullansa da, bu ilaçların uzun vadede kedinizde kist gibi sorunlara yol açacağı unutulmamalıdır.
Dişi kedinizi kızgınlık dönemi sırasında kısırlaştırmamalısınız; çünkü aşırı kanama ortaya çıkabilir. Zaten veterineriniz de kızgınlık döneminde böyle bir operasyonu gerçekleştirmeyecektir. Kediniz kızgınlık dönemini atlattıktan sonra, kısırlaştırma operasyonu için uygun duruma gelir.
 
Dişi kedilerin kısırlaştırma işlemi tam bir operasyondur. Kedinin karın bölgesi tıraş edildikten sonra karnından bir kesi açılır ve operasyon gerçekleştirilir. Kedinizin yumurtalıkları alınır ve kısırlaştırma işlemi gerçekleşmiş olur. Dişi kedilerde açık ameliyat yapıldığı için toparlama süresi daha uzundur. Ortalama 3 saatlik bir ameliyatı başarıyla atlatan kedinizin toparlanması, 1 hafta kadar sürer.
 
Dişi kediniz ameliyattan çıktıktan sonra kendinde olmayacağı için, yarı bilinç halinde kendisine zarar verebilir. Bunun için kedinize Elizabeth yakalığı takmalı ve kedi evinden çıkarmamalısınız. Uyandığında ona bir miktar su ve yaş mama verebilirsiniz. Ayrıca kedinizin nekahet döneminde başka kedilerden uzak, dinlenebileceği sessiz bir ortamda olduğundan emin olmalısınız. Ameliyattan sonraki dönemde kedinizin tuvalet ihtiyacını eskisi gibi normal karşılayabiliyor olması gerekir. Eğer aksi bir durum varsa, veterinerinize danışmalısınız.
 
Unutmayın ki bakılamayan her yavru, sokakta çaresiz bir kedi adayıdır. Bu yüzden hem çiftleşemeyen kedinizin huzursuz olmaması hem de doğum kontrolünün sağlanabilmesi için kısırlaştırma oldukça güvenilir ve geçerli bir işlem; tabii ki işinin uzmanı bir veteriner ve iyi bir bakımla.

Yetişkinliğe adım atan kedinizle mutlu günler dileriz!
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.