Kanarya Türleri ve Kanarya Üremesi

26-07-2018 23:51
Kanarya Türleri ve Kanarya Üremesi

Evde Şarkılı Günler; Kanarya Türleri ve Kanarya Üremesi

Güzel görünümleri ve kulağa hoş gelen melodik ötüş stilleriyle kanaryalar, beslenmesi en zevkli kuş türlerinin başında gelir. Bu güzel görünümlü küçük kuşlar, kafeslerinden evinize her an neşe saçmaya hazırdır. ispinoz türlerinden olan kanaryaların da her hayvan türünde olduğu gibi kendine has pek çok ırkı vardır. Bu ırklar, yetiştiricilerin çapraz eşleştirme çalışmaları ile dikkatle oluşturulmuştur.

Kanarya türleri genel olarak ötücü kanaryalar, şekil kanaryalar ve özel görünümlü kanaryalar olarak ayrılır ve bu grupların içerisinde de çeşitli türlere sahiptir. Şimdi, ülkemizde en çok tercih edilen kanarya türlerine göz atalım.

Malinois

Ötücü bir kanarya türü olan malinois kanaryalar, orta kuvvetteki sesiyle ülkemizde en yaygın beslenen kanarya türlerinden biridir. Belçika’dan geldiği bilinmektedir. Malinois kanaryalar melodik ötüşleri ve şarkılı sesleri ile çok sevilir; hatta ötüşleri kimi zaman bülbüle veya flüte dahi benzetilebilir.

Malinois kanaryanın tipik özellikleri; düz bir kafa yapısı, 16.5 cm’ye ulaşabilen boyları, sarı, beyaz veya kırmızı olarak tek ve canlı bir renge sahip olmasıdır. Malinois kanaryaların iri gözleri de çok canlı bakar.

Gloster

Kısa boylarına rağmen tombul ve dairesel vücut yapıları ile iri görünen gloster kanaryalar, İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Bu kanarya türlerinin özelliği; kuyruk ve bacak yapısının kısa, boyunun ortalama 12 cm. olmasıdır. Sarı-yeşil veya beyaz-tarçın, mat renkleri ile dikkat çeken gloster kanaryalar tepeli ve tepesiz olarak ayrılır.

Şekil kanaryası olan gloster kanaryalar çok iyi ötemez. Ancak yine de sesleri güzeldir.

Roller

Bilinen en eski kanarya türlerinden olan roller kanaryalar, ilk olarak Almanya’da görülen ötücü bir kanarya türüdür. Bu sevimli kanaryalar, makara sesine benzeyen ötüş stilleriyle ‘makaracı’ olarak da adlandırılabilir. Genellikle sarı veya kırmızı, tek renkli olan makaracı kanaryalar kendilerine has ötüş stilleriyle kolayca diğerlerinden ayrılır.

Uzun boylu olan roller kanaryaların genellikle uzun bir kuyrukları olur.

Norwich

Şekil kanarya türlerinden olan norwich kanaryalar, bilinen en eski kanarya türlerinden biridir ve 1800’lü yıllarda İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

Kendilerine has görünümleri ile kolaylıkla ayırt edilebilen norwich kanaryalar, iri yapıdadır. Büyük kafalı ve büyük gövdeli bu kanarya türlerinin, kanarya yarışmalarında avantajlı olabilmesi için çaprazlama yöntemiyle zaman içerisinde 16.5 cm’ye kadar ulaştırıldığı tahmin ediliyor.

Norwich kanaryaların genellikle her rengi bulunabilir ve üretimi zor bir kanarya türüdür. Bu kanaryaların gözlerinin üstünde kaşa benzeyen tüyleri bulunur.

Kanaryalarda Üreme Eş Seçimi

Severek beslediğiniz kanaryalarınızın üremesi için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. İlk olarak sağlıklı, tüylerinin altındaki derisi pembe ve bağırsak/karın kısmı siyahlaşmamış kanaryalar eş olarak seçilmelidir. Renk karışımlarıyla çaprazlama yaratmak, sağlıklı kanaryalar elde etmenizi sağlar.

Kanaryalarda Üreme Zamanı

Kanaryalar üremek için bahar aylarını tercih eder. Normal şartlarda bahar aylarını tercih eden kanaryalara bahar ortamı yapay olarak sağlanırsa, üreme yine gerçekleşebilir. Bunun için ortam ısısı 15-20 derece arasında olmalıdır ve günde 10-12 saat ışık verilmelidir. Kanaryalar bahar kokusu almayı sever ve neşelenir. Bahar havası elde etmek için de ortam kokularından faydalanabilirsiniz.

Kanarya Üremede Eş Tanıştırma

Kanaryalar kızgınlık dönemine girdiği zaman neşeli ötüşlere başlarlar. Erkek ve dişi kanarya alttan bir kapı ile birleşen bölmeli kafeslerde ayrı ayrı tutularak birbirlerine gösterilir. Erkek eğer kızgınlık dönemine girdiyse, güçlü ötüşleriyle dişisinin dikkatini çekmeye çalışır. Dişi kanarya da kızgınlık döneminde ise neşeli bir ötüşle erkeğe karşılık verir. Bu noktadan sonra kafesin altındaki bölme açılarak kanaryaların bir arada durması sağlanmalıdır. Kanaryalar bir araya geldikten sonraki 3-5 gün içerisinde yuva kafese konur. Yuva için sıcak havalarda keten, soğuk havalarda keçe malzemeleri tercih edebilirsiniz.

Kanaryalarda Yumurtlama

Çiftleşen kanaryaların ortalama 4-5 yumurtası olur. Bu süreçte dişilerin rahatsız edilmemesine özen gösterilmelidir. Yumurtlama sırasında bolca kalsiyuma ihtiyaç duyulacağı için kanaryalara mürekkep balığı kemiği verilmelidir.

Kanaryalar genellikle 4. yumurtadan sonra yumurtaya yatarlar. İlk yumurta ile son yumurta arasındaki zaman farkı, yumurtanın çatlamasında da zaman farkı yaratır ve ilk yavru ölebilir. Bu yüzden ilk yavrular yuvadan alınarak yerine sahte yumurtalar konulmalı, kanarya 4. yumurtadan sonra yatmaya başlayınca ilk yumurtalar yuvaya geri yerleştirilmelidir.

Kanarya Yavrularının Yumurtadan Çıkması

Ortalama 13 gün içerisinde yumurtadan çıkan kanarya yavruları, özel mamalar ile veya haşlanmış yumurta karışımlarıyla beslenmelidir. Kanarya yavruları yumurtadan çıktıktan sonra kafesteki yuva yenisiyle değiştirilerek ilaçlanmalıdır. 2. yumurtlama döneminde var olan yavrulara baba bakar ancak babanın anne ve yavruları rahatsız ettiği nadir de olsa görülebilir. Böyle bir durumda bu süreç geçene kadar anne ve yavrular bir kafeste, baba ayrı bir kafeste tutulmalıdır.

Yavru kanaryalar, kafesteki iyi öten kuşun ötüşlerini taklit ederek şarkılar oluşturmaya başlar. Bu süreçte kanaryalara ses kayıtları da dinletebilirsiniz. Yavruların 7. gününden sonra ise, ayaklarına bilezik takılabilir.

Yavru kanaryalarınızla bol şarkılı, mutlu günler dileriz!


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.